Μυοκτονία

Τα τρωκτικά αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας. Εμφανίζονται τόσο σε αστικά κέντρα (συναντώνται σε αποχετευτικά δίκτυα, χώρους που υπάρχουν απορρίμματα και εγκαταλελειμμένα κτίρια), όσο και σε ημιαστικές περιοχές (βιομηχανικές ζώνες) ή αγροτικές περιοχές, δημιουργώντας πάντα κινδύνους με την παρουσία τους. Η αποκρουστικότητα των ανθρώπων προς αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς μπορεί να είναι φορείς πάνω από πενήντα μολυσματικών ασθενειών και άλλων επιβλαβών παρασίτων όπως οι ψύλλοι. Οι συνήθειες τους είναι να μολύνουν τους χώρους που κυκλοφορούν αφήνοντας παντού τα περιττώματα τους, ουρώντας κατά την κίνηση τους, ροκανίζοντας και γλύφοντας βρώσιμα υλικά και σκορπώντας το τρίχωμα τους (ένας αρουραίος χάνει 300.000 τρίχες το χρόνο). Το γεγονός ότι τρώνε σχεδόν κάθε είδους υλικό όπως καλώδια και έπιπλα δεν σχετίζεται με τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά με το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό ακονίζουν συνεχώς τα δόντια τους τα οποία δεν σταματούν να μεγαλώνουν.

Πολύ σημαντικό κομμάτι της καταπολέμησης τους ή του ελέγχου των πληθυσμών τους είναι η πρόληψη. Ένα μέτρο είναι η μη διευκόλυνση τους να εισέλθουν στο χώρο μας, φροντίζοντας να μην υπάρχουν τρύπες ή ανοίγματα σε πόρτες, τοίχους και οροφές, ανοιχτά φρεάτια καθώς και κλαδιά δέντρων που ακουμπούν στα κτήρια. Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρχουν στο χώρο πηγές νερού και τροφής και να γίνεται σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τρωκτικά σε εσωτερικούς χώρους

Σε περιπτώσεις που έχουν εισβάλει ποντίκια στο χώρο σας, κατά την επίσκεψη ενός συνεργείου, πρώτα θα αναζητηθούν τα πιθανά σημεία εισόδου και πηγές προσέλκυσης τους και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν συσκευές παγίδευσης με προσελκυστικά (κόλλες, φάκες, δολώματα) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την προσβολή. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι χρόνιο (λόγω περιοχής), προσπαθούμε να προφυλάξουμε το εσωτερικό του κτιρίου, χρησιμοποιώντας δολωματικούς σταθμούς εξωτερικά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ακίνδυνα για για τον άνθρωπο και τα ζώα μη στόχους και οι μέθοδοι που ακολουθούνται εναρμονίζονται με κανόνες και περιορισμoύς της εγχώριας και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τρωκτικά σε περιβάλλοντες χώρους επιχειρήσεων.

Τα τρωκτικά σε αγροτικές, βιομηχανικές και τουριστικές περιοχές είναι ένα μείζον πρόβλημα για τους επαγγελματίες της περιοχής. Καθώς οι πληθυσμοί τους δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς, μπορούμε να πετύχουμε τον αποτελεσματικό έλεγχο τους και την προστασία μας, είτε πρόκειται για την υγεία μας, παραγόμενο προϊόν ή ηλεκτρολογικό/μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται από τα συνεργεία μυοκτονίας για να το πετύχουμε αυτό, είναι η εκτίμηση του προβλήματος, η σήμανση κρίσιμων σημείων ελέγχου και η περιοδική επιθεώρηση και αναθεώρηση των μέτρων που λαμβάνονται. Συγκεκριμένα, αφού φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα πιθανά σημεία εισόδου τρωκτικών στο χώρο και να γίνεται σωστή αποθήκευση των προϊόντων, τοποθετούμε δολωματικούς σταθμούς περιμετρικά. Εξωτερικά των κτιρίων δημιουργούνται μία ή δύο ζώνες δόλωσης όπου τοποθετούνται δολωματικοί σταθμοί ασφαλείας με κλειδί και μέσα τους τοποθετούνται τροφοελκυστικά, αιμολυτικά δολώματα. Οι σταθμοί στερεώνονται στη θέση τους ενώ τοποθετείται και ειδική σήμανση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Εσωτερικά δημιουργείται άλλη μια ζώνη ελέγχου όπου τοποθετούνται παγίδες σύλληψης χωρίς τοξικές ουσίες. Κατόπιν, δημιουργείται πλάνο παρακολούθησης την παρουσίας των τρωκτικών μέσω της κατανάλωσης και επαναδόλωση των σταθμών. Η εταιρία μας αναλαμβάνει την δημιουργία φακέλου μυοκτονίας καθώς και ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, με βάση όλα τα ισχύοντα πρότυπα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η μυοκτονία, αν και είναι απαραίτητη σε χώρους παρασκευής, αποθήκευσης και διακίνησης τροφίμων, είναι εξίσου σημαντικό να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τρωκτικά στην περιοχή τους.

Tips

Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους χωρίς περιορισμούς στη χρήση τρωκτικοκτόνων, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε δολώματα γιατί είναι ελκυστικά και μπορεί με αυτό τον τρόπο να προκαλέσουμε βλάβη.
Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ