Απεντόμωση Μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια συναντώνται παντού στη φύση, τα είδη τους είναι πολλά και τα περισσότερα είναι ωφέλιμα για το περιβάλλον. Ο έλεγχος των πληθυσμών τους αποκτά υγειονομικό ενδιαφέρον, όταν αυτά εισχωρήσουν σε εσωτερικούς χώρους κτηρίων, γιατί μεταφέρουν παθογόνους οργανισμούς και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερη ενόχληση προκαλούν τα μικρά μυρμήγκια που εμφανίζονται στους πάγκους της κουζίνας, μυρμήγκια του κήπου και κάποια ξυλοφάγα.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση τους είναι η πρόληψη. Για αυτά που έρχονται από έξω φροντίζουμε να μην υπάρχουν εύκολες δίοδοι στο εσωτερικό του κτηρίου (ανοίγματα, ρωγμές, τρύπες από σωληνώσεις, κλαριά δέντρων που ακουμπούν σε τοίχους και μπαλκόνια κλπ). Στο εσωτερικό, φροντίζουμε να μην υπάρχουν ανοιχτές συσκευασίες τροφίμων και ιδιαίτερα ουσίες που περιέχουν ζάχαρη, η οποία είναι βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών ειδών μυρμηγκιών Οι καθαριότητα των χώρων επεξεργασίας τροφίμων είναι βασική προϋπόθεση της πρόληψης.

Έχοντας διεισδύσει σε εσωτερικούς χώρους, τα μυρμήγκια εμφανίζονται μέσα από πατώματα, πρίζες, σοβατεπί, κουφώματα, ράφια κουζίνας και οποιαδήποτε άλλη μικρή σχισμή μπορεί να τους προσφέρει καταφύγιο. Η σφράγιση των σχισμών αυτών (όπου είναι εφικτό) είναι ένα ακόμα βήμα πρόληψης.

Για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών, ένα συνεργείο απεντόμωσης διενεργεί υπολειμματικούς ψεκασμούς εξωτερικά και εσωτερικά των κτηρίων, με κατάλληλα φάρμακα, υγειονομικής σημασίας, στοχεύοντας σε πιθανές φωλιές αλλά και στις διαδρομές που ακολουθούν. Άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών είναι η εκμετάλλευση της τάσης τους να μεταφέρουν τροφή μεταξύ των μελών μίας αποικίας από στόμα σε στόμα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τροφάλλαξη. Χρησιμοποιώντας ειδικά τροφοελκυστικά gel, πολύ χαμηλής επικινδυνότητας για τον άνθρωπο, δίνουμε τροφή στα μυρμήγκια, τα οποία την μεταφέρουν στις φωλιές τους, εξοντώνοντας τες με μεγάλη αποτελεσματικότητα Η χρήση gel έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει σε σημεία που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψεκασμούς (όπως ράφια και πάγκους επεξεργασίας τροφίμων) και δεν παρεμποδίζει τις εργασίες μας.

Tips

Καλό είναι να έχουμε εντοπίσει τις φωλιές και τις διαδρομές των μυρμηγκιών στο εσωτερικό του σπιτιού πριν την εφαρμογή για να βοηθήσουμε το συνεργείο απεντόμωσης να κάνει πιο στοχευμένα την εφαρμογή.

Αν και όλα τα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας είναι αποτελεσματικά απέναντι στα μυρμήγκια, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα σωστά σκευάσματα, έτσι ώστε κατά την εφαρμογή τους να μην δημιουργείται “συναγερμός” στις φωλιές των μυρμηγκιών.

Αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ