Οι κατσαρίδες αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες παρασίτων στα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα. Εκτός του γεγονότος ότι η όψη τους είναι δυσάρεστη και αποκρουστική, με την παρουσία και τη δράση τους μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια και μολυσματικές ασθένειες, ενώ είναι προκαλούν άσθμα
Τα είδη που συναντώνται κυρίως στη χώρα μας είναι η Αμερικάνικη και η Ανατολίτικη (μεγάλες) και η Γερμανική (μικρή ξανθιά).
Οι κατσαρίδες δραστηριοποιούνται τη νύχτα, ψάχνοντας τροφή και νερό. Τη μέρα κρύβονται, κατά προτίμηση σε υγρά, θερμά και σκοτεινά σημεία, όπως πίσω από ψυγεία, φρεάτια αποχετεύσεων, κουζίνες, ηλεκτρικές συσκευές, ρωγμές σε τοίχους κα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και αναπαράγονται με γρήγορους ρυθμούς, για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση τους πρέπει να γίνεται με τα σωστά μέσα. Η χρήση σπρέι, παγίδων, πετρελαίου και άλλων αυτοσχέδιων σκευασμάτων μπορεί να προλάβει μια προσβολή ή να μειώσει προσωρινά το πρόβλημα, τις περισσότερες φορές όμως δεν θα το εξαλείψει. Ένας επαγγελματίας εφαρμοστής, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα φάρμακα, χαμηλής τοξικότητας, και μεγάλης διάρκειας, θα στοχεύσει στη ρίζα του προβλήματος, εξοντώνοντας τις εστίες και προφυλάσσοντας το χώρο από μελλοντικές προσβολές.
“Ψιλή Ξανθιά Κατσαρίδα”
Η Γερμανική κατσαρίδα είναι λίγο πιο ιδιαίτερη στην καταπολέμηση της, καθώς οι εστίες της βρίσκονται σε μέρη που είναι δύσκολο ή επικίνδυνο να ψεκαστούν (συρτάρια, ντουλάπια με τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές κα.) ενώ και η καθαριότητα του χώρου δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την εξάπλωση τους. Για τους λόγους αυτούς, εκτός των υπολειμματικών ψεκασμών, για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιούμε τρωφοελκυστικά δολώματα σε μορφή gel. Με τη μέθοδο αυτή, το φάρμακο μεταφέρεται στις φωλιές, εξοντώνοντας τους πληθυσμούς εκμεταλλευόμενο τον κανιβαλισμό των κατσαρίδων. Οι εφαρμογές των gel πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα, σωστές δοσολογίες και θέσεις δόλωσης, σε σημεία που δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα.